top of page
Auriculotherapie

Bij Auriculotherapie of oor-acupunctuur, worden de principes van acupunctuur toegepast op specifieke punten in en rond de oorschelp.

 

Het oor bevat talloze bloedvaten en zenuwuiteinden die corresponderen met de verschillende organen en lichamelijke processen. Door deze punten te bewerken, worden genezende processen op specifieke plekken gestimuleerd. 

Oorsprong

Geworteld in het oude China, is acupunctuur één van ’s werelds oudste therapeutische technieken. Oude teksten van de Chinese geneeswijze vertellen over acupunctuurpunten en massage-technieken, specifiek gericht op het oor.

 

De oude Egyptenaren en Grieken geloofden ook dat via het oor invloed uitgeoefend kon worden op de gezondheid. Hippocrates, de Griekse grondlegger van de huidige Westerse geneeskunde, had het over een punt in het oor wat door middel van een ingreep fungeerde als geboortebeperking via de man.

 

In het middeleeuwse Europa schreven artsen een ingreep voor op een bepaald punt in het oor, om zenuwpijn in de heupen en dijen, veroorzaakt door ischias, te genezen.

Paul Nogier

 

Paul Nogier uit Frankrijk ontdekte en ontwikkelde auriculotherapie In modernere tijden. Hij ontwierp een complexe kaart van de punten in het oor en de overeenkomsten met de organen en lichamelijke processen.

 

Nogier vergeleek de vorm van het oor met een omgekeerde menselijke foetus. De acupunctuurpunten in het oor corres-ponderen met de lichamelijke delen van de foetus, waarbij de oorlel het hoofd vertegenwoordigd.

 

Deze punten in het oor stimuleren de corresponderende organen en lichamelijke processen door middel van zenuwimpulsen. Nogier zei ook dat door het meten van elektrische impulsen op de huid van het oor, problemen in de organen vastgesteld kunnen worden, waardoor auriculotherapie zich uitstekend leent voor het stellen van een diagnose. Talloze wetenschappelijke onderzoeken en experimenten door zowel Nogier als vele andere oor-acupuncturisten in Amerika en China, hebben geleid tot opmerkelijke en verbazingwekkende resultaten. 

Acupressuur tijdens Ooracupunctuur

 

Eén van de redenen waarom ik oor-acupunctuur doe is om het lichaam vrij te houden voor acupressuur. Als ik je schouder vol met naalden zet, kan ik geen acupressuur meer toepassen. Als ik dan daarna vind dat het nodig is, plaats ik alsnog naalden in je schouder. - Lanh Nguyen

"The Doctor of the future will give no medicine, but will interest his patients in the care of the human frame,

in diet and in the cause and prevention of disease."  

- Thomas Edison

bottom of page