top of page
Image-1.jpeg
Lanh Nguyen

 

"...Toen ik 16 was, zorgde ik voor mijn oma na haar herseninfarct. In het ziekenhuis kreeg ze elke dag acupunctuur en ik zag hoe ze elke dag opknapte, zonder gebruik van medicijnen. Zo raakte ik geïnteresseerd in acupunctuur. Ik ben begonnen met acupressuur, maar later ben ik ook met naalden gaan werken..."

 

Mijn interesse in Acupunctuur begon toen ik 16 jaar oud was. Mijn oma kreeg een herseninfarct en raakte verlamd. Ze ging naar de kliniek van mijn latere meester Trân-Quôc-Su. Ik zorgde voor haar terwijl ze daar lag, want in Vietnam moet je zelf voor de patiënt zorgen. Ze kreeg daar elke dag acupunctuur en ik zag hoe ze dagelijks verbeterde zonder medicijnen. Dat boeide me mateloos. Later kon ze ook weer lopen en is ze uiteindelijk 100 jaar geworden.

 

Op mijn 21ste ging ik de opleiding volgen bij mijn meester. Omdat ik bang was voor naalden, begon ik met acupressuur. Dat leerde ik ook van mijn meester. Op een gegeven moment ben ik toch overstag gegaan! Door mijn grote kennis van de meridianen en acupunten vanuit de acupressuur was die overstap heel makkelijk. In 1979, ik was toen 24,  heb ik via het staatsexamen mijn diploma’s gehaald voor acupunctuur en acupressuur. Ik vind de combinatie van deze twee geweldig. Eén van de redenen waarom ik oor-acupunctuur doe is om het lichaam vrij te houden voor acupressuur. Als ik je schouder vol met naalden zet, kan ik geen acupressuur meer toepassen. Als ik dan daarna vind dat het nodig is, plaats ik alsnog naalden in je schouder.

 

Er zijn verschillende manieren van diagnosticeren. De Chinese methode is het checken van de verschillende polsen om het energieniveau van de organen te meten. Je voelt dan of het overbelast of te leeg is, te passief of te actief, etc. Ik kijk ook naar de tong en ik controleer de acupunctuur-punten op de rug. Daar loopt een meridiaan die in relatie staat met de organen. Ik vraag de patiënt ook altijd om aan te geven waar het pijn doet, want dan kan ik een link maken naar de oorzaak. Dus de combinatie van acupressuur, de tong en de pols geven mij een duidelijk beeld van het desbetreffende orgaan en het energieniveau.

 

Ik volg de Vietnamese Acupunctuur methode. Maar de basis van mijn opleiding is de Traditionele Chinese Geneeskunde.  Mijn meester is in China opgeleid. Hij heeft ook zijn hele leven, tot zijn dood aan toe, les gegeven. Hij was heel vitaal en gezond. Hij is door een ongeval om het leven gekomen.

 

Ik gebruik ook wel eens een  methode waarbij ik aan de haren trek. Als het goed gebeurt dan doet het geen pijn, en het activeert de zenuwen en bloedbanen die vlak onder de huid liggen.

 

Bijna 90% van de mensen die acupunctuur ondergaan, doen dit voor pijnbestrijding. Pijnindicatie is het zeer geschikt voor acupunctuur. Als er ergens een blokkade zit, energie die zichzelf ophoopt, is het net als een leiding die verstopt is. De druk belast de zenuwen en dat geeft pijn. Met Acupunctuur maken we de weg weer vrij.

 

TCM (Traditional Chinese Medicine)  is een holistische therapie. Wanneer ik iemand een gezichtsbehandeling geef, dan werk ik via de verschillende gebieden in het gezicht aan de organen. De plekken waar je rimpels of zwellingen hebt en waar de huid in slechte conditie is, corresponderen met de organen en systemen. Tegelijkertijd krijg je ook andere resultaten, zoals o.a. het verminderen van rimpels, verbetering van de huid, weghalen van zwellingen, etc.

bottom of page